Nedton dine ferieforventninger

Nedton dine ferieforventninger

Ferier er alligevel aldrig som de ser ud på facebook og Instagram.

Det er dybt tabubelagt at indrømme, at man kan have svært ved at være sammen 24-7 i et sommerhus i regnvejr på Solitudevej i 14 stive dage i træk. Eller slet og ret – vi er slet ikke vant til at være omkring de nærmeste sådan hele tiden.

Kutymen er, at man udadtil signalerer;

”Ih hvor vi glæder os til ferien og ih, hvor skal vi nå at hygge. Vi skal se og gøre en masse sammen, nu da vi endelig får kvalitetstid sammen”, fordi hverdagene ofte er hæsblæsende med skemaer og stram tidsstyring.

Tid til at være alene

Ofte forholder det sig dog sådan, at de fleste mennesker simpelthen har brug for lidt tid alene.

At kunne lade op. Kald det refleksion. Zen mode. Pause. Bare at være lidt alene med sine tanker for at kunne fordøje alle de gøremål der er. Tid til at mærke sig selv.

Er det egoistisk? Nuvel, hvis man vil være alene med sig selv hele tiden, er der måske et andet problem. Men – alle mennesker har brug for tid til sig selv. At trække stikket og at kunne lave det som gør en glad.

Skilsmissestatistikken boomer efter ferien

Virkeligheden dokumenterer, at der er flest skilsmissesager i netop januar og august måned. Dvs. lige efter juleferien og sommerferien. Så drop de høje forventninger til familieferien.

Indrøm også, at det ikke er alle børn, der SKAL se elefanter på Bali. Stop med at sammenligne med andres ferier og andre familiers udflugter på Facebook og Instagram. Ferier er aldrig, som de ser ud på FB! Der er forskellige behov, og I skal sammen finde den løsning, der passer til NETOP DIN familie. Husk at tage ansvar for dine egne forventninger, og kommunikér det ud.

Plads til alle i ferien

Derfor nedton dine forventninger til ferien. I behøver ikke være sammen hele tiden. I behøver ikke skulle noget hele tiden. Det, I behøver, er at kommunikere om jeres behov, så der bliver plads til alle. Kald til familiemøde. Hav en åben snak omkring jeres forventninger.

 • Hvad har I hver især brug for?
 • Hvad gør hver enkelt glad?
 • Hvad kan I lave sammen?
 • Hvad kan I lave alene, hvis I har brug for det? Hvor ofte? Hvor længe?

Nye ferietanker

 1. Accepter, at der er forskellige behov
 2. Giv hinanden pauser i løbet af ferien
 3. Stil ikke store ufravigelige krav til øvrige familiemedlemmer
 4. Respekter, at alle har forskellige ressourcer / præferencer til rådighed
 5. Alle behøver ikke lave det samme hele tiden: Overvej at ”dele” familien op efter ønsker, så Mor og datter shopper, mens  far og søn ser fodbold. Eller mor og søn spiser frokost i det grønne, mens far og datter går i biografen. eller hvordan kabalen nu bedst går op.
 6. Er du mand, så mand dig op. Ofte er det kvinden i huset, der har stået for ferieplanlægning, initiativer og pakning m.m. Så overrask gerne med et initiativ på ferien, så du viser, du også værdsætter alt det arbejde, der er gået forud
 7. Inddrag børn og lyt til, hvad de ønsker (jeg husker selv tydeligt, da min dengang 11-årige søn sagde; ”mor kan vi ikke bare blive herhjemme hele sommeren. Please”.
 8. Lav måske mad sammen – find en ny lækker opskrift
 9. Luft og gåture går ikke af mode. Man taler i øvrigt også godt, når man går. Eller også gå en tur alene
 10. Lav en mobil detox uge – forsøg bevidst at lægge mobilen fra dig/jer
 11. Gør plads til sovehår og bare at VÆRE

Vid at din ferie med garanti vil byde på frustrationer og konflikter.
Så slip dine forventninger, og se hvad der sker.

Sanne Juel – Karriererådgiver i CA

– 0 –

Gode rutiner både FØR og EFTER ferien

 • Gear langsomt NED inden ferien ved at lægge ”slots” ind i din kalender, hvor der står uddelegering, oprydning i mails, afklaring af hængepartier. Husk at skrive i din kalender, hvornår du er tilbage igen, og skriv evt. et personligt autosvar.  Evt. sæt din autosignatur til, at du kommer hjem dagen efter, at du er startet på job, på den måde kan du i ro og mag nå at sætte dig ind i alt, hvad der er sket, mens du var på ferie
 • Gear langsomt OP efter ferien. Hvis du vil gøre noget godt for dig selv, så sørg for at den dag, du kommer tilbage fra ferie, at der er sat tid af i din kalender til opfølgning og mails de første par timer
 • Outlook kan være din ven. Brug tid på at tilrettelægge før og efter. Læg slots ind uden møder dagen inden og dagen efter, så du stille og roligt kan komme op og ned i gear

ca.dk: Håbede du også, at dette forsvandt i ferien?

Sanne Juel

Sanne har et sikkert øje for spændende tendenser i arbejdsliv og karriere. Hun er en erfaren karriererådgiver og stresscoach.

Sanne Juel på LinkedIn

Flere artikler om ferie

Hold nu fri i ferien

Sidste dag på jobbet inden ferien. skrivebordet er ryddet, og ansvar og de resterende opgaver er uddelegeret, så du er klar til at holde ferie med god samvittighed. Sådan burde det være, men mange tager arbejde med på ferien.

Hold nu fri i ferien

Hold ferie i hverdagen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *